Føroyar Vælkomin á føroysku Wikipediu!

Hey Diupwijk, og vælkomin til føroysku Wikipediu! Takk fyri tíni ískoyti. Eg vóni, at tær dámar Wikipediu og ger av at verða verandi. Her eru nakrar góðar slóðir til nýggjar brúkarar:


Niceley 16. juni 2010 kl. 00:55 (UTC)

Don't speak Faroese? Post {{Brúkari fo-0}} on your user page or put it into your babel box.

Flokkur -> BólkurEdit

Hej (igen) Mattias!

Jag såg att du försöker göra något åt alla de oöversatta "systemmeddelandena" här på fo-wp. Trevligt!

Jag undrar om du har möjlighet att fixa en irriterande småsak när du ändå håller på. Som du vet använder fowp nästan konsekvent bólkur (pl. bólkar) för att beteckna kategorier. Det tycker jag är ett bra val; det är samma ord som balk i det svenska "lagbalk" (som i t. ex. Jordabalken). Islänningarna har i stället valt översättningen flokkur, och jag har ingen invändning mot det heller.

Däremot tycker jag att det är olyckligt och att det kan vara förvirrande att blanda. Flokkur används nu i stället för Bólkur som fliknamn i fowp. Om du går till sidan Bólkur:Amerikanarar, eller till Bólkakjak:Amerikanarar, så står det alltså som du kan se Flokkur på en flik längst upp till vänster, där det rimligen borde stå Bólkur.

Jag tror att det här är ett rent misstag; kanske någon kopierade någon källfil från iswp till fowp någon gång i tidernas begynnelse?

Om detta "Flokkur" är med i de filer du redigerar, så kanske du kan passa på att byta ut det, när du ändå håller på?

M. v. h., Jörgen B 12. okt 2011 kl. 16:26 (UTC)

Haha, lustigt. Jag lade märke till just det där när jag kollade igenom systemmeddelandena, och har funderat på om jag skulle våga mig på någon förändring, men har ännu inte kommit till skott. Om du säger att det bör ändras så skall jag fixa det med en gång!
Bör man inte också ändra Formur till Fyrimynd på mallsidorna och Grein till Kervisboð på MediaWikisidorna?
Ja, jag tror också att det har blivit något fel i samband med någon flytt. Tyvärr verkar inga färöiska modersmålstalare översätta systemmeddelanden, så islandismer eller rena felöversättningar blir aldrig korrigerade. Om du eller någon annan som ser detta lägger märke till fler fel så skall jag gärna korrigera dem. Diupwijk 12. okt 2011 kl. 16:41 (UTC)
Formur tycker jag att du självklart skall ändra. (Där föll nog min teori om isländskt inflytande, förresten; "mall" tycks heta snið på iswp.) Mediawiki har jag knappt varit inne på, och jag har ingen åsikt om det.
Den som startat fowp och gjort mycket av översättningarna är såvitt jag förstår Brúkari:Quackor. H*n gjorde mer åt detta och annat i början; se t. ex.detta utdrag ur användarsidehistoriken, och h*n är färöisktalande; men hinner numera inte göra så mycket åt wikipedia. (Dessutom misstänker jag faktisk att h*n åtminstone förr talade färöiska bättre än han skrev det; en del av de stavfel h*n åstadkom (varð i stället för var, ändelsen -i i stället för -ið, o. d.) tydde på att h*n visste utmärkt hur orden skulle uttalas, men inte alltid vilken av alla likaljudande stavningar som var rätt. Detta var för en del år sedan, och kan ha varit en åldersfråga.)
Själv har jag oftast frågat Quackor, när jag har undrat över vad som är riktigast ur språksynpunkt. Numera frågar jag ibland (precis som du) Brúkari:EileenSanda, som till skillnad från Quackor ju verkar att vara rätt aktiv. När det gäller just systemmeddelandena, så vet jag alltså att Quackor har arbetat med dem, men vet inte om Eileen har gjort det; det kan därför vara vits att fråga båda, om man är osäker. Quackor är ju ändå inne då och då, inte minst för att svara på frågor på h*ns brúkarakjak.
M. v. h., Jörgen B 12. okt 2011 kl. 17:55 (UTC)
PS: Dags att utvidga sv:Användare:Diupwijk med fler iwlänkar:-)? Ds.
Nja, det vet jag inte. Då blir det ju allom uppenbart hur många olika projekt som jag faktiskt är aktiv på! ;-)
Mjo, jag har nog tänkt i liknande banor angående det du skriver här ovanför. Diupwijk 12. okt 2011 kl. 18:20 (UTC)
Jag kom just på att förändringarna inte kommer att slå igenom här eftersom det finns lokala MediaWiki-översättningar. MediaWiki:Nstab-category och MediaWiki:Nstab-template måste raderas innan förändringarna syns. Vi får således vänta på att någon administratör åter blir aktiv och åtgärdar detta. Diupwijk 12. okt 2011 kl. 18:59 (UTC)
Tja, du kan nog ha rätt i att det är ett litet problem, när till och med Brúkari:Niceley verkar att ha varit frånvarande ett tag. (Om nu detär samma administratörer där som här?) Jag misstänker dock att Quackor använder automatisk avisering av nya inlägg på användardiskussionssidan; så att när du är klar med det du vill göra, så kan du lägga ett inlägg där, och be h*n göra detta (om h*n inte har invändningar mot dina ändringar, förstås). Jörgen B 12. okt 2011 kl. 21:48 (UTC)

Invändning mot ett strykningsförslag.Edit

Hej igen!

Jag har just invänt mot ditt förslag (från 15 oktober) att stryka Bólkur:Wikipediafyrimyndir; se kjaksidan. (Jag noterar f. ö. att även du tycks finna det namnet rätt naturligt; du råkade lägga in en kategorimedlem den 16 oktober, dagen efter att du föreslog strykning av den tomma kategorin:-).

M. v. h., Jörgen B 17. okt 2011 kl. 19:08 (UTC)

Jag anmälde den endast för radering då den var tom. Det var helt klart ett misstag att lägga in en ny mall i kategorin. Huruvida den ena eller andra kategorin är att föredra bryr jag mig egentligen inte om. /Diupwijk 17. okt 2011 kl. 20:10 (UTC)
Kan du i så fall ta bort {{strika}} så länge, tills vi får se hur det hela avlöper? Jörgen B 17. okt 2011 kl. 20:42 (UTC)