Munurin millum rættingarnar hjá "Brúkarakjak:EileenSanda"

2.238 bytes løgd afturat ,  4 ár síðan
(→‎Tech News: 2017-02: nýtt innlegg)
Merki: MassMessage delivery
</div></div> <section end="technews-2017-W02"/> 9. jan 2017 kl. 19:12 (UTC)
<!-- Message sent by User:Johan (WMF)@metawiki using the list at https://meta.wikimedia.org/w/index.php?title=Global_message_delivery/Targets/Tech_ambassadors&oldid=16213513 -->
 
== Färiska sjukan - igen. ==
 
Hej Eileen!
 
Jag har råkat titta litet på vår artikel [[:no:Færøysk syke]]. Språket har de norska wikipedianerna rättat till. [[:sv:Användare:Riggwelter]] har också översatt den från norska till svenska, ser jag. (När kommer den färiska artikeln:-)?)
 
Jag läste också den angivna källan från år 2003 (alltså Ulrike Steuerwalds artikel i Gunnvá Mortensens översättning) litet noggrannare, och jag blev litet fundersam. I den danska artikeln stod att omkring var 20:e färing antas vara bärare av det recessiva anlaget; men i källan däremot bara
::Sostatt má roknes við, at mutatiónin er nógv útbreidd í føroyska fólkinum: uml. 1 av 25 kann vera berari!
Nu är ju 1 av 25 (alltså 4%) ''mindre'' än 1 av 20 (som är 5%). Om vi inte har någon annan källa, så bör vi ändra uppgiften i dawp- och nowpartiklarna. (annars får jag återställa svwpartikeln, som jag redan ändrat.) Verkligheten är illa nog som den är; vi bör ju inte framställa den som den ännu värre.
 
Artiklarna är också litet oklara vad gäller skillnaden mellan att vara anlagsbärare och att vara sjuk. Det är möjligt att den gamla version som du lade tillbaka skrevs av någon som inte riktigt förstår hur den här typen av genetiska sjukdomar ärvs.
 
Jag undrar också över om något har hänt sedan år 2003. I Ulrikes artikel sägs det att man inte har hittat den gen det är fel på (om jag förstod artikeln rätt), men att man misstänker fel på mitokondrierna, och särskilt i andningsapparaten. Nu kan ju inte ett genetiskt fel i mitokondrierna vara grundorsaken, eftersom man på grund av arvsmönstret vet att både fadern och modern måste bidra med den mutetrade genen för att barnet skall bli sjukt. (Mitokondriernas arvsmassa ärver man ju bara från sin mor.) Ulrike skrev ju också:
::Arbeiði við at finna fram til sjúkuelvandi mutatiónina og geni, er í menning.
Det har gått rätt lång tid sedan år 2003, och man kan kanske hoppas att man vet litet mer om sjukdomen idag. Vet du vem som skulle kunna svara på den frågan? [[Brúkari:JoergenB|Jörgen B]][[Brúkarakjak:JoergenB|<small>''(Tú kanst svara á føroyskum)''</small>]] 11. jan 2017 kl. 21:29 (UTC)
2.845

rættingar