Munurin millum rættingarnar hjá "Tennessee"

Content deleted Content added
Tak burtur versjón 294463 hjá Bazzy11 (kjak)
Tak burtur versjón 294462 hjá Bazzy11 (kjak)
Linja 39:
[[Countrytónleikur]] tók seg upp sum fólkatónleikur ímillum hvíta, fátæka fólkið í Tennessee.
 
Tennessee blev optaget som USA's 16. stat den 1. juni 1796.
 
==Søga==
 
Tennessee grænser mod otte andre delstater: Kentucky og Virginia mod nord, North Carolina mod øst, Georgia, Alabama og Mississippi mod syd samt Arkansas og Missouri ved Mississippi-floden mod vest, og dermed er Tennessee sammen med Missouri den delstat, der grænser til fleste andre stater.
Staten gennemskæres delvis af Tennesseefloden. Det højeste punkt i delstaten er Clingmans Dome, der ligger ved Tennessees østlige grænse, og som er 2.025 m høj og dermed vandreruten Appalachian Trails højeste punkt. Det laveste punkt findes ved Mississippifloden ved grænsen mod Mississippi. Delstatens geografiske centrum er beliggende i Murfreesboro.
Området Blue Ridge Mountains ligger i den østlige del af Tennessee mod grænsen til North Carolina. Denne region er kendetegnet ved høje bjerge, inkl. Great Smoky Mountains, Chilhowee Mountains, Unicoi Range og Iron Mountains. Den gennemsnitlige højde i Blue Ridge-området er 1.500 m.o.h. Vest for Blue Ridge dannes Tennesseefloden i Tennessee Valley. Dette område af Tennessee er dækket af frugtbare dale, adskilt af skovklædte bakker. I den vestlige del af dalen ligger Knoxville og Chattanooga.
 
Great Smoky Mountains National Park
I den centrale del af staten ligger Cumberland Plateau, som dækkes af flade bjerge og skarpe dale i en højde mellem 450 til 550 m.o.h. Området er kendt for sin store tobaksproduktion og har frugtbare landbrugsjorder og en stor faunadiversitet. Det centrale Tennessee var et almindeligt mål for bosættere, som krydsede Appalacherne i slutningen af 1700-tallet og begyndelsen af 1800-tallet. Den vigtige handelsrute, Natchez Trace, først benyttet af de oprindelige amerikanere, forbandt det mellemste Tennessee med byen Natchez i delstaten Mississippi.
Mod vest ligger Gulf Coastal Plain, som arealmæssigt er den dominerende region i Tennessee. Området er en del af det store geografiske område, der begynder ved den Mexicanske Golf og som strækker sig helt ind i det sydlige Illinois. Meget af den vestlige del af staten forblev indiansk område, indtil chichasaw overdrog området mellem floderne Tennessee og Mississippi.
Der er én nationalpark i Tennessee:
Great Smoky Mountains National Park
 
== Sí eisini ==