Munurin millum rættingarnar hjá "Tað hvíta húsið"

Content deleted Content added
No edit summary
Havi ikki tíð at týdða meira til føroyskt, strikaði danska tekstin
Linja 1:
 
{{Ótýtt}}
{{QA}}
[[Mynd:WhiteHouseSouthFacade.JPG|thumb|right|300px]]
'''Tað hvíta húsið''' er húsinumhúsið, har amerikanski forsetin býr. Tað hvíta húsið erliggur beliggendeí iútnyrðingspartinum den nordvestlige del afav [[Washington D.C.]] á adressen 1600bústaðinum1600 Pennsylvania Avenue. HusetAvgjørt blevvarð besluttetat byggethúsið skuldi byggjast ií [[1790]] og præsidentenforsetin [[George Washington]] og byplanlæggerenbýarplanleggjarin [[Pierre L'Enfant]] valgtevaldu stedetstaðið sammen. Arkitekten blev valgt i en konkurrence med [[James Hoban]] som vinder, og den første byggesten blev lagt oktober [[1792]]. James Hobans design tog udgangspunkt i [[Leinster House]], et slot i [[Dublin]], der nu er hovedsæde for det [[Irland (ø)|irske parlament]]. Husets nuværende navn blev først anvendt af [[Theodore Roosevelt]] i [[1901]]saman.
 
{{stubbi}}
Første gang en præsident boede i huset var i [[1800]]. I [[1814]] brændte huset, så kun ydervæggene stod tilbage, men huset blev genopbygget.
{{Commons|White House}}
 
[[Bólkur:USA]]
En stor del af bygningsværket "Det Hvide Hus" er i dag under jorden. Bygningen indeholder bl.a.:
* 132 rum
* 35 badeværelser
* 6 etager
* 412 døre
* 147 vinduer
* 28 pejse
* 8 trapper
* 3 elevatorer
* en tennisbane
* en bowlingbane
* en biograf
* en løbebane
* et svømmebassin
 
Der er:
* 5 fuldtidsansatte kokke
* 5000 besøgende om dagen
 
Det Hvide Hus er en af de eneste statsbygninger i Washington, der er kørestolsvenlig, dette skyldes blandt andet at præsident [[Franklin Delano Roosevelt]] sad i kørestol som følge af [[polio]].
 
I [[1940'erne]] var bygningen tæt på at bryde sammen og præsident [[Harry S. Truman]] flyttede mens huset blev renoveret og genopbygget med [[cement]] og metalstolper som erstatning for den oprindelige træstruktur.
 
Indretningen stod [[John F. Kennedy]]s hustru [[Jacqueline Kennedy Onassis|Jacqueline Kennedy]] for i [[1961]]-[[1963]]. Hun lagde vægt på at restaurere indretningen så den fremstod som i det [[19. århundrede]], blandt andet blev gamle møbler hentet frem fra glemslen fra kælderen. I [[1980'erne]] blev indretningen ændret af [[Nancy Reagan]].
 
{{Commons|White House}}